april, 2018

25apr(apr 25)1:00 pm(apr 25)1:00 pmSEMINAR KHUSUS 25 April 2018

Event Details

TRANSMISSION ELECTRON MICROSCOPE (TEM) AND ITS APPLICATIONS ON MATERIALS SCIENCE

R. Ibrahim Purawiardi, M.Si.
Researcher
Research Center for Physics
Indonesian Institute of Sciences (LIPI)
Puspiptek, Serpong, Banten 15314, Indonesia

Wendy Nuari Hastawi, S.Si.
Product Support for Electron Microscope
FEI / Thermo Fisher Scientific
PT Multi Teknindo Infotronika
Senayan, Jakarta 12210, Indonesia

Abstract

Transmission electron microscope (TEM) is a perfect instrument for structural and chemical characterization at the nanoscale. Imaging, diffraction and microanalytical information are easily produced and then combined to give detailed insights into the properties and behavior of nanostructured materials. There are three main kinds of TEM techniques such as imaging techniques: including high resolution TEM, scanning transmission electron microscopy (STEM) imaging, and 3D electron tomography technique; spectroscopy techniques: including X-ray energy dispersive spectroscopy (EDS); diffraction techniques: including selected area electron diffraction (SAED), nanobeam electron diffraction (NBED), and convergent beam electron diffraction (CBED) as well as their combinations. Sample preparation prior to analysis is critical and directly impacts the quality of the characterization. From the nature of the technique, specimens have to be clean and dry prior to analysis, to ensure proper imaging and reliable analysis. Sample preparation is minimal for powders/particles but extensive for bulk specimens. Specific equipment for TEM sample preparation are ultrasonic disc cutter, dimpler, ion polishing). In addition, TEM specimens from specific locations on samples can be prepared in-situ using the focused ion beam.

Poster Download

Penelitian dan Pengembangan Bahan Maju (Advanced Materials) Baterai Lithium, Magnet, Material Temperatur Tinggi dan Bionanomaterial di Pusat Sains dan Teknologi Bahan Maju BATAN

(Prof. Dr. rer. nat. Evvy Kartini, Dr. Abu Khalid Rivai, M.Eng. Dr. Sudirman, M.Sc., Dr. Setyo Purwanto, M.Eng., Dr. rer. nat. Mohammad Dani)
Peneliti
Pusat Sains dan Teknologi Bahan Maju
Badan Tenaga Nuklir Nasional (BATAN)
Puspiptek, Serpong, Banten 15314, Indonesia

Abstract

Kegiatan penelitian Bahan Maju (advanced materials) merupakan salah satu kegiatan litbang utama di BATAN seiring dengan pengembangan BATAN sejak awal dalam pemanfaatan fasilitas laboratorium teknik berkas neutron sebagai salah satu laboratorium yang memanfaatkan fasilitas Reaktor Riset G.A. Siwabessy di Kawasan Puspiptek Serpong, serta seiring dengan kebutuhan masyarakat dan industri. Pusat Sains dan Teknologi Bahan Maju (PSTBM) sebagai pusat di BATAN yang ditugaskan dalam litbang advanced materials memiliki lingkup kegiatan litbang baterai lithium ion, litbang smart magnet dan magnet permanen, litbang material temperatur tinggi untuk reaktor nuklir dan litbang bionanomaterial. Litbang bahan maju ini memiliki jaringan riset nasional maupun internasional serta telah mendapatkan pengakuan nasional. Sejak tahun 2017 litbang baterai lithium PSTBM dipercaya Kemenristekdikti sebagai Koordinator Konsorsium Nasional Baterai Lithium. Tahun 2017 litbang smart magnet PSTBM dipercaya Kemenristekdikti sebagai Koordinator Progam Insentif Inovasi Industri Cat Anti Radar. Tahun 2016 litbang material temperatur tinggi PSTBM dipercaya Kemenristekdikti sebagai Koordinator Progam Pengembangan Teknologi Industri terkait teknologi dan aplikasi Arc Plasma. Tahun 2012-2013 litbang biomaterial PSTBM dipercaya Kemenristekdikti sebagai Koordinator Konsorsium Biomaterial Implan serta sebagai penggagas dan penggiat Masyarakat Biomaterial Indonesia. Sebagai bagian bentuk penghargaan dan pengakuan tingkat nasional, Menteri Ristekdikti Prof. H. Mohamad Nasir, Ph.D. pada tanggal 13 Desember 2017 telah menyerahkan langsung Penetapan PSTBM sebagai Pusat Unggulan Iptek (PUI) dengan topik “Pusat Unggulan Sains dan Teknologi Baterai dan Magnet”. Dalam rangka meningkatkan jaringan riset nasional, pendayagunaan fasilitas dan SDM PSTBM serta hasil-hasil litbang maka terus dibangun PSTBM sebagai Center of Excellence laboratorium dan litbang bahan maju di Indonesia dengan salah satunya sebagai tempat penelitian bagi para mahasiswa pascasarjana dan dosen di Indonesia.

Poster Download

Time

(Wednesday) 1:00 pm - 4:30 pm

Ruang Seminar Utama

We usually reply with 24 hours except for weekends. All emails are kept confidential and we do not spam in any ways.

Thank you for contacting us :)

Enter a Name

Enter a valid Email